DIY: zo maak je een peg-kapstok!

DIY: zo maak je een peg-kapstok!

Nu ik extra tijd heb ivm mijn lange zwangerschapsverlof, kan ik fijn allerlei klusjes doen in huis. Tenminste, tot nu toe is dat nog prima te doen. Een tijd geleden maakte ik deze DIY al eens voor in de gang, naar aanleiding van de blog van Deense Zomer, die helaas niet meer online staat, vandaar dit blog!

Dit keer maak ik de peg-kapstok voor in de babykamer. In dit blog leg ik stap voor stap uit hoe je het maakt en wat je ervoor nodig hebt.

Feitje; De materialen kosten samen nog geen 8 euro!

Benodigdheden

 • Zaag + verstekbak
 • Ronde stok grenen (diameter 14 mm, lengte 270 cm)
 • Geschaafd vuren houten lat (18×96 mm, lengte 210)
 • Speedboor 13 mm
 • Potlood
 • Meetlint

Benodigdheden diy pegkapstok

Stap 1: meten is weten

Voordat we beginnen met zagen en boren, zetten we eerst streepjes op de houten lat en de ronde stok.

Bij de lat zet ik om de 10 cm precies in het midden van de lat (3,5 cm) een kruisje. Op de foto’s goed te zien.Op deze plekken boor je straks een gat met de speedboor. Maar voor we dit gaan doen, moeten we ook op de ronde stok streepjes zetten voor het zagen.

Ik zet om de 6 cm een streepje. Er valt ongeveer een 0,5 cm weg in de lat straks. Dat betekent dat je straks haken hebt van 5,5 cm. Wil je langer of juist korter, dat kan natuurlijk allemaal, dat is het leuke aan handgemaakte meubels!

Stap 2: zagen en boren

De kruisjes en streepjes staan, tijd om te zagen en te boren. Ik begin met het zagen van de stok. Het minst leuke, vind ik zelf. Best even een karweitje.

Je legt de stok in de verstekbak en begint te zagen op de streepjes. Dit doe je totdat je het aantal hebt wat je nodig hebt. Zet ‘m op!


Dat is klaar! Nu is het boren aan de beurt. Op elk kruisje zet je de speedboor er recht op en begint met boren.

Let op: op de foto boor ik op tafel, echter moet de lat over de rand van de tafel, zodat er niets onder de lat ligt waar je gaat boren. Anders boor je zo een gat in je tafel. 

Stap 3: gaatjes vullen

Alle gaten zitten in de lat en de haken zijn gezaagd. Er zit nog maar 1 ding op; alle haken in de gaten steken. Even flink aandrukken of een tikje met de hamer, zodat ze goed vast komen te zitten.


Stap 4: Ophangen en stylen

Jeej! Het allerleukste gedeelte wat mij betreft.

Het ophangen doe je simpel met een boor en een paar schroeven. Bepaal de hoogte, boor gaten in de muur, plug erin en dan de kapstok bevestigen met schroeven.

Voor het stylen is deze kapstok echt een droom. Je kan er superveel leuks aan hangen, maar ook bovenop zetten. Zie hieronder het resultaat!

Ik ben er superblij mee. Wat vinden jullie ervan?

Ik ben heel benieuwd of jullie ook aan de slag gaan! Laat het hieronder weten in een comment en deel het resultaat op Instagram  met #pegkapstok, zodat ik het kan zien!

Veel succes en plezier!

Liefs, Sanne

 

You may also Like

2 Comments

  Deense zomer

  12th apr 2021 - 8:23 pm

  Heel mooi Sanne!!

  Hilde

  12th apr 2021 - 8:44 pm

  Oh , wat sjocht dat der allegearre prachtich út en wat bist do handich Sanne. Dikke tút op ‘ e búk fan Hilde.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg mij hier op Facebook

Volg mij hier op Instagram

×