Monstera stekken; De meest gestelde vragen!

Monstera stekken; De meest gestelde vragen!

In dit blog kun je lezen HOE je de plant ‘Monstera’ moet stekken. Maar als je dit hebt gedaan, wat moet je daarna doen?!  Naar aanleiding van mijn blog, kreeg ik veel vragen. Ik geef antwoord op jullie meest gestelde vragen.

Hoe vaak ververs je het water?

Dit is wel de meest gestelde vraag, denk ik. Het is belangrijk om regelmatig het water te verversen. Wat is dat, regelmatig? Zo’n 1 x in de 2 weken is prima. Ook als het water groen, bruin of troebel wordt is het een teken om het water te verversen.
Je mag uiteraard gerust vaker het water verversen, dit kan nooit kwaad.

Hoeveel wortels moeten er ongeveer zijn of wanneer kan ik de stek in de potgrond doen? 

Er is geen vaste regel. Na een tijd (afhankelijk van tijd van het jaar, hoeveelheid licht en de stek zelf) zullen er nieuwe wortels uit de luchtwortel schieten. Als de nieuwe wortels zo’n 5 centimeter zijn gegroeid, kun je ze in de aarde zetten.

Maar je kunt de stek ook rustig laten staan in het water. Er zullen zich steeds meer wortels ontwikkelen en op den duur groeien er ook nieuwe bladeren. Daarnaast staat het ook nog eens heel mooi!

Kun je een stek opnieuw stekken?

Als je de stek in de aarde zet, kan deze groeien tot volwaardige plant. Als ook deze steeds groter en groter wordt, en er ook luchtwortels tevoorschijn komen, kun je het proces van het stekken gewoon herhalen.

Het antwoord op deze vraag is dus JA!

Hoe vaak of wanneer verpot je de plant?

Ik houd zelf 1 keer per jaar aan. Ik doe dit meestal in het begin van het voorjaar, in de maand maart. Dit doe ik, omdat in het voorjaar de plant vaak weer nieuwe bladeren aanmaakt. Daarvoor heeft de plant ruimte nodig, dus bij het verpotten kies ik altijd voor een grotere pot. Daarnaast zit er vaak voeding in de nieuwe potgrond, waardoor ze weer vol goede moed de zomer tegemoet kunnen gaan.

Moet er perse een luchtwortel aan zitten?

Zoals ik het altijd heb gedaan en ook op die manier heb beschreven in het blog, is mét een luchtwortel. Dit is niet noodzakelijk. Zonder luchtwortel kun je ook jouw Monstera stekken. Het duurt alleen wel wat langer voordat er wortels komen. Dus beide manieren is mogelijk!

Ik hoop dat jullie na het lezen van dit blog alle antwoorden hebben gekregen. Mis je nog iets of heb je een andere vraag dan hierboven? Laat het dan vooral weten in de reacties!

Liefs Sanne

You may also Like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg mij hier op Facebook

Volg mij hier op Instagram

×