Monstera Deliciosa; Hoe stek je die plant?!

Monstera Deliciosa; Hoe stek je die plant?!

Monstera, Deliciosa, stekken

Degene die mij op Instagram volgen hebben de Monstera Deliciosa al heel vaak voorbij zien komen. Het is dan ook mijn absolute favoriet! Mijn Monstera was zo onwijs groot geworden dat ik besloot om ‘m te gaan stekken. Daar kwamen vervolgens zoveel vragen over dat ik dacht, laat ik er een blog over schrijven. Want hoe doe je dat, een plant stekken?!

Monstera Deliciosa

Voordat ik jullie dat ga uitleggen, eerst nog wat informatie over de Monstera Deliciosa. Deze plant is super populair in de woonkamer, zeker sinds de botanische trend. Logisch, want deze plant is niet alleen prachtig, hij is ook heel makkelijk te onderhouden.

Het is een sterke plant die niet veel verzorging nodig heeft. In de winter hoef je er niet zo veel mee te doen. Af en toe water en op een lichte plek neerzetten. In de zomer heeft de plant wat vaker water nodig, omdat het dan meer water verdampt via de bladeren. Direct zonlicht vind de Monstera Deliciosa niet fijn. Er kan soms wat stof op de bladeren komen, deze kun je afnemen of afspuiten met lauw water. De bladeren af en toe sproeien is sowieso fijn voor de plant.

Luchtwortels

Om de Monstera Deliciosa te kunnen stekken heb je luchtwortels nodig. Hierover kreeg ik de meeste vragen; “Wat zijn dat dan luchtwortels?! Luchtwortels? Nog nooit van gehoord!”. Nou, luchtwortels zijn bruine lange stengels die uit de plant groeien.

Niet iedere Monstera Deliciosa heeft die stengels bij aankoop, deze groeien vanzelf. Dus geen paniek als je nog geen luchtwortels aan de plant hebt, het is een kwestie van geduld.
Zodra de eerste luchtwortel tevoorschijn komt, is er geen stoppen meer aan en volgen er veel meer. Je kan ze eventueel afknippen of terugleiden naar de grond. Niet afknippen als je wilt stekken (lees verder).

Stekken

Nu je weet wat een luchtwortel is kunnen we het nu hebben over het stekken. Het is echt super makkelijk. Lees hieronder de 3 stappen.

  • Stap 1: Snij/knip met een schoon en scherp mesje/schaar een blad + luchtwortel af.
  • Stap 2: Zet deze stengel op het water, zodat er vanuit de luchtwortel meer wortels kunnen schieten.
  • Stap 3: Bij voldoende wortels kun je de stek in de aarde zetten, maar dit is niet noodzakelijk. Alleen op water doet de stek het ook heel goed.

Op de foto’s kun je duidelijk zien dat de wortels vanuit de luchtwortel komen. Dus het is echt noodzakelijk om een stengel MET luchtwortel af te snijden/knippen. Als je deze stappen volgt en je Monstera genoeg zonlicht, water en liefde geeft, komt het helemaal goed.

Ik hoop dat ik hiermee al jullie vragen heb beantwoord, maar mocht dit niet zo zijn, laat het dan vooral weten in een reactie hieronder!

Succes met het stekken, you can do this!

Liefs,
Sanne

You may also Like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×